Az energetikai tanúsítvánnyal kapcsolatos rendelkezések

Jogszabályok

Hitelesítés

Az energetikai tanúsítvány hitelesítését a készítő mérnök végzi. Az elkészült számításokat feltölti az Országos Építésügyi Nyilvántartás (OÉNY) adatbázisába, ahol egy egyedi HET (Hiteles Energetikai Tanúsítvány) azonosító sorszámot kap a szakvélemény. A HET szám a dokumentum előlapjának jobb felső részén olvasható, ez alapján mondható a tanúsítvány elektronikusan hitelesítettnek.

Egy tanúsító ember aktatáskával.

Szerződéskötéshez

Az ingatlan adásvételi szerződésében fel kell tüntetni, hogy az adott rendeltetési egységre a 176/2008-as Korm. rendelet alapján kell-e tanúsítást végezni; ha igen, akkor rögzíteni kell a vevő nyilatkozatát, hogy az adott HET sorszámú energiatanúsítványt az eladótól átvette. A szerződésben történő feltüntetésről az ügyvéd gondoskodik, a tulajdonos feladata, hogy gondoskodjon az elkészíttetéséről.

Energetikai számítások rendelet szerint

Az energetikai számítások tartalmát a 7/2006 TNM rendelet szabályozza. A szakmai jellegű jogszabály teljes egészében meghatározza a mérnöki munka elvégzésének kereteit, így biztosítva azt, hogy az egyes szakértők ugyanolyan módszerrel vizsgálják az ingatlanokat. Mivel a számítások teljesen szabványosítottak, az elért minősítési osztály alapján az ingatlanok egyértelműen összehasonlíthatóak egymással, energiahatékonyságuk szemponjából.

Az ingatlan felmérése

A tanúsításhoz kötelező felmérnünk az ingatlant. Átlagos méretű lakóépületek esetében körülbelül fél órát töltünk a helyszínen. A szemle során jegyzőkönyvezzük a számítás elkészítéséhez szükséges szerkezetek jellemzőit (falak, nyílászárók, gépészet). Fényképet kell készítenünk a hőtermelő berendezésekről (kazán, bojler), ablakokról, és az épület külső homlokzatairól. A felméréseket Törökszentmiklós harminc kilométeres körzetében vállaljuk, a legtávolabbi városok, ameddig elmegyünk: Fegyvernek, Kunhegyes, Kisújszállás, Túrkeve, Mezőtúr, Tiszaföldvár.

MMK mérnöki jogosultság

Energetikai tanúsító kizárólag a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) vagy az Építész Kamara (MEK) tagja lehet. A mérnököknek teljesíteniük kell a jogosultsági vizsgát, ami alapján jogosultak a névjegyzékbe vételre. A névjegyzék nyilvános, bárki által online lekérdezhető. A mérnök szakértők szakmagyakorlásának kereteit a 266/2013 Kormányrendelet szabályozza.

Érvényességi időszak

A tanúsítvány a jogszabály alapján 10 évig érvényes a kiállítástól számítva. A 10 éves érvényességnek két feltétele van, az egyik, hogy nem végeznek módosítást (átépítést) az ingatlanon, a másik, hogy a jogszabályban leírt viszonyszámok nem változnak. A viszonyszámok alapján kapja a betűjelzést az ingatlan, így ha ezen értékek megváltoznak, a tanúsítást újra el kell végeztetni.

Osztályok

A rendelet 12 osztályt határoz meg. Az AA++ illetve JJ osztály a legmagasabb illetve a leggyengébb fokozat. A skála az itt feltüntetett ábrán tekinthető meg. A magasabb minőség alacsonyabb energiafogyasztást és fenntartási költségeket jelent.

osztályozás az energiatanúsításban

Milyen adatok találhatók meg a tanúsítványban?

  • az ingatlan címe
  • az ingatlan alapterülete, lehűlő felületeinek méretei
  • a gépészeti berendezések tulajdonságai, fajtái
  • a határoló szerkezetek hőátbocsátó képessége
  • az épület egy négyzetméterre jutó éves fajlagos energiafogyasztása
  • a mindezzel kapcsolatos összes számítás
  • a végső energetikai besorolás
  • javaslatok arról, mivel lehetne javítani a besorolást

Pályázni szeretne?

Ha állami vagy uniós finanszírozású támogatásra szeretne pályázni, vegye fel velünk a kapcsolatot, és egyedi ajánlatot készítünk Önnek a mérnöki munkára. Az Otthon Melege Program keretében számos tanúsítást végeztünk a közelmúltban, így segíteni tudunk Önnek eligazodni. A pályázatokhoz általában két tanúsítványra van szükség, az egyik az épület aktuális állapotára szól, a másik a beruházás után tervezett állapotra. A pályázatok mellékleteként mindkét dokumentumot be kell nyújtani, e mellett egy energetikai adatlapot is, amely a végeredményeket foglalja össze. Ha többet szeretne megtudni, keressen meg minket munkanapokon 8 és 18 óra között!